Noga utvalda skönhetsprodukter

search
Varumärken
  • Inga resultat
Kategorier
  • Inga resultat
Produkter
  • Inga resultat

Ingredienser och dess effekt på huden

 

Här nedan finner du information om olika ingredienser och vilka för effekter de har på huden. Med hjälp av denna infomation kan du lära dig mer om huden samt skräddarsy en hudvård för just ditt ändamål. 

 

A vitamin

Retinol, retinyl acetat, retinyl palmitat eller retinylaldehyd, dessa är de ingrediensförteckningar som du ska leta efter om du vill ge din hud A-vitamin.

Retinol är en effektiv A-vitamin med mycket små molekyler som enkelt kan penetrera huden och nå ner långt i våra hudlager. När A-vitaminets molekyler tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyra som har positiva egenskaper när det kommer till exempelvis psoriasis, solskador, akne och rynkor. Ett samlingsnamn för A-vitaminer är retionoider. Den starkaste retinoiden är Tretinoin som används i receptbelagda läkemedel och behandlingar mot bland annat akne, pigmenteringar och rynkor. Just retinol är den form av A-vitamin som är lite mildare än tretinoin och därmed får användas i i hudvård som inte är receptbelagd. 

Retinolets effekt på huden är att det främjar cellförnyelsen och motverkar bildandet av fria radikaler.

Ökningen av cellförnyelsen hjälper åldrade hudceller att bete sig mer som unga och friska hudceller samtidigt som produktionen av kollagen och elastin stimuleras. I sin tur kan detta leda till en mer spänstig och mjuk hud med minskad synlighet av rynkor. Cellförnyelsen kan även reducera pigmenteringar orsakad av solskador. 

Retinol reglerar även talgproduktionen och kan motverka orenheter i huden samt ge minskad bakteriebildning, därför finns retinol ofta i produkter mot akne och fet hud. 

Det är viktigt att tänka på att retinol är en mycket stark ingrediens. Många som använder det kan reagera med rodnad och torrhet i huden i början. Därför är det viktigt att vänja in produkter som innehåller retinol, till exempel genom att börja använda produkten enbart var tredje natt i början, för att sedan succesivt öka användningen. Du som är gravid, ammar, har rosacea eller extremt torr och känslig hy bör inte använda retinol. 

Vanligt retinol som används i kosmetiska krämer går under namn som retinyl acetate, retinyl palmitate eller retinaldehyd

Exempel på produkter som innehåller Retinol:

                                     

                 

          Retinol Fusion PM Night Serum

B vitamin

Det finns flera olika B-vitaminer, och många av dem spelar en viktigt roll för hudens välmående. 

B3 - Niacinamid är en ingrediens som du hittar i många hudvårdsprodukter, och vi förstår varför! Det verkar som en lugnande fuktbindare, vitaminet ökar produktionen av ceramid (ett fettliknande ämne) i huden samt stärker hudens barriärfunktion och på så sätt det låser in fukt och håller irriterande ämnen borta. B3 ökar elasticiteten i huden vilket leder till reducering av fina linjer och porer. Det verkar utjämnande på hudtonen så att pigmenteringar och ärr minskar i framträdande. 
 

B5 - Panthenol, den ultimata lugnande och återfuktande ingrediensen! Det verkar stabiliserande på hudens barriär, vilket leder till en bättre elasticitet. Irritationer som klåda och och rodnad dämpas vid applicering - huden repareras. Huden känns smidigare och texturen förbättras. Denna ingrediensen passar dig som har en torr, irriterad, fjällande hud. Panthenol passar perfekt när huden är nedsatt efter mer avancerade behandlingar eller bara när huden är extremt känslig som vid en solskada då det hjälper till att snabba på hudens läkande. Panthenol passar alla! 

 

Exempel på produkter som innehåller B vitamin: 

           Repair Cream

                  Repair Cream

          

Nutrient-Charged Water Gel

Nutrient-Charged Water Gel

       

                Panthenol Ceutic   

                             Panthenol Ceutic                                                            

C vitamin

Vårt älskade C-vitamin som ger lyster och håller vår hud ung och fräsch. Men C-vitaminet, eller askorbinsyran som det också kan kallas, gör mer än så! Denna supervitamin är en typ av antioxidant som är hudtonsutjämnande och som reparerar skador från solljus och föroreningar. Dagligen utsätts vår hud för fria radikaler och våra celler bryts ned. Just detta kan C-vitaminet stoppa. Även kollagenet stärks upp och huden blir spänslig, slät och du får tillbaka förlorad elasticitet. Denna starka antioxidant gör att vår hud skyddas mot nedbrytning och huden får en fömåga att förnya sig själv. Även hudinflammationer kan lugnas med hjälp utav denna mångsysslare .

Vår hud kan själv dock inte producera detta vitamin, och du kan heller inte äta dig till rätt mängd C-vitamin. Det är därför extra viktigt att man tillsätter C-vitamin på egen hand i sin hudvård. 

På sommaren är det extra viktigt att använda dig av någon typ av C-vitamin, då C-vitamin, ihop med solskydd blir en perfekt match. Ditt UV-skydd boostas av vitaminet, och förhidrar uppkomst av rynkor, förlorad elasticitet, solskador och oxidativ stress. C-vitaminet kan också få en ökad effekt då det används ihop med andra antioxidanter, så som tex. E-vitamin. Även syra ihop med C-vitamin kan hjälpa C-vitaminet att tränga djupare ned i huden. 

Du ska inte börja med C-vitamin i för ung ålder då huden redan är spänstig och fast som det är. Men efter 20+ är det okej att tillsätta C-vitamin i sin hudvårdsrutin. Allt för att förebygga! 

Exempel på produkter som innehåller C vitamin: 

E vitamin

Nu till nästa härliga antioxidant. E vitaminet, också kallat tokoferol, är en riktig räddare då den reparerar huden otroligt effektivt. Ofta förekommer E vitamin i solprodukter för att återställa huden efter solexponering. Antalet fria radikaler i huden minskas med hjälp utav E vitamin och huden återställs. Även ärr och hudbristningar är ändamål som E vitamin effektivt tar hand om, man kan säga att E vitaminet jobbar väldigt läkande på vår hud. 

Detta SOS vitamin skyddar våra celler, samt bidrar till en bättre fukthalt i huden. Hudens motståndskraft stärks och elasticitet och spänst blir bättre. Hela tiden tappar vi mängden E vitamin i huden när vi utsätts för UV strålar, därför är det just extra viktigt att tillsätta detta när man är i solen. Generellt sett skulle vi kunna kalla E vitaminet för hudens reparationsvitamin. Acne kan också må bra av produkter med E vitamin i, både med tanke på reparationsförmågan, men också på grund av att du också tillför fukt till huden och stärker motståndskraften. 

Exempel på produkter som innehåller E vitamin: 

 

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en av de vanligaste ingredienserna i dagens hudvård. Hyaluronsyra är dock ingen syra, som man kan tro på namnet utan ett hudeget ämne som finns naturligt i vår hud. Hyaluronsyra är en sorts sockerart som heter glukosaminglukan Visste du att hela 50% av kroppens hyaluronsyra sitter i vår hud? Hyaluronsyran (HA) hittar vi i bindväven runtomkring de elastiska fibrerna i huden, som kollagen och elastin, samt runt leder, muskler och lungor. Detta för att fylla ut och hålla huden fast och spänstig, men även för att verka som smörjmedel runt organ. Dock minskas mängden hyaluronsyra i huden och kroppen ju äldre man blir, samt när man utsätter huden för solens UV strålar, oxidativ stress och fria radikaler.  

Varför är då HA så populört at använda i hudvård? Jo, hyaluronsyra kan binda vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt. Därav är den otroligt fuktgivande effekten för huden. Din hud blir fyllig och plumpad, och man skulle kunna säga att hyaluronsyra fungerar som ett stöd åt alla andra viktiga komponenter i huden. En uttorkad hud blir ofta slapp och saknar elasticitet, därför är just HA både en anti-age ingrediens och en fuktbevarande ingrediens för de som ännu inte drabbats av linjer och rynkor. Hyaluronsyran främjan bildandet av kollagen och elastin. Samt verkar cellförnyande occh skyddande mot fria radikaler. Antoxidanternas försvar blir även de förbättrade. 

Hur framställs då hyaluronsyra? Du kanske har hört talas om att hyaluronsyran kommer från den röda tuppkammen. Det stämmer. Vanligast idag är dock att det framställs på syntetisk väg. Hyaluronsyra är en dyr ingrediens att ta fram, men tack vare att den binder 1000 gånger sin egen vikt så tillsätts förhållandevis låga doser i produkter för en fuktbevarande och fyllig effekt. 

Hyaluronsyra finns i många olika former och sammanstättningar. Olika långa molekylkejdor bildar olika varianter av hyaluronsyra som tränger olika djup ned i huden. Det finns även vissa typer av hyaluronsyra som jobbar bättre så specifika ändamål i huden. Dessa ingredienser kan du leta efter för att veta vilken ingrediens som jobbar på ett specifikt ändamål. Till exempel är Sodium Hyaluronate Crosspolymer en variant som tränger djupt ner i huden, samt bryts långsamt ner. Den har även en utfyllande effekt på linjer. Sodium Hyaluronate, tränger inte riktigt lika långt ner i huden. Denna variant av hyaluronsyra hjälper vår hud att lättare absorbera näringsämnen, samt underlättar för huden att bibehålla vattenmängden. Hyaluronic Acid skyddar vår ytligaste hud och passar den som är lite känslig. Även en skadad hud som behöver mjukas upp och som behöver fuktbevarande effekt. 

Exempel på produkter som innehåller hyaluronsyra: 

      

                           Rejuv Silk

          

                  Blue Marine Algae

             

        Neomorphose Multireplumping Serum 

Glycerin

Glycerin (eller glycerol) är en vattenlöslig alkohol och är en naturlig ingrediens som finns i vegetabiliska och animaliska fetter och oljor. I hudvård är glycerin en väldigt vanligt förekommande ingrediens och finns i de flesta produkter som rengöringar, cremer och serum. Det verkar mjukgörande men framför allt fuktbalanserande. Den är effektiv när det kommer till att dra åt sig fukt till huden. Glycerin finns naturligt i vår hud och hjälper till att skydda huden, påskynda sårläkning och bevara elasticitet. 

Exempel på produkter som innehåller Glycerin:                                                                 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

AHA-syra

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är en sammanfattning för flera olika syror som glykolsyra, mjölksyra, citronsyra, äppelsyra, vinsyra och mandelsyra. Syrorna är naturligt förekommande och utvinns ur mjölk, frukt eller sockerrör. Glykolsyra och mjölksyra är de mest effektiva av AHA-syrorna och förekommer oftast som ingredienser i hudvård. 

AHA-syrors effekt på huden:

  • Peelar huden samt ökar cellförnyelsen.
  • Binder fukt och verkar lystergivande
  • Linjer, rynkor och ojämnheter reduceras
  • Pigmenteringar, solskador och ojämn hudton 

Glykolsyra (Glycolic acid) är den syra som har den minsta molekylstrukturen av AHA-syrorna, vilket gör att den effektivt kan penetrera huden. Dess främsta egenskaper är att exfoliera döda hudceller vilket i sin tur förebygger mot torr hud. Den exfolierande effekten gör att syran även kan reducera fina linjer och rynkor.

Mjölksyra (Lactic acid) framställs antingen ur sura mjölkprodukter eller från jästa frukter. Den är aningen mildare än glykolsyran men verkar ändå effektivt och exfolierande. Om du har en blandad eller fetare hudtyp är mjölksyra att föredra eftersom den verkar balanserande. Även torr hud får fin effekt av syrans egenskaper då den främjar hudens förmåga att binda fukt. Mjölksyran är antibakteriell samt bra mot synliga porer och akne och pigmenteringar.

Citronsyra (Citric acid) kan utvinnas ur bland annat omogna citroner, lime eller apelsiner och verkar som en antioxidant. Syran drar till sig fukt och är desinficerande. Man använder endast små mängder i hudvård på grund av dess höga surhet.

Äppelsyra (Malic acid) finns naturligt i ett flertal frukt och grönsaker. Av alla AHA-syror så är äppelsyra det mildaste och säkraste alternativet då den har den största molekylstrukturen som gör att den långsammare och jämnare penetrerar huden vilket leder till mindre irritation. Detta gör äppelsyra till ett bra alternativ för den känsliga huden, då man får fördelarna av syran, men utan att skapa en irritation på huden. 

Vinsyra (Tartaric acid) utvinns främst ur omogna vindruvor och är det som ger vinet vi dricker sin speciella smak. Syran har även en exfolierande effekt på huden. 

Mandelsyra är framställd av bittermandel och är en realtivt mild syra som de flesta hudtyper klarar av. Denna syra används ofta mot akne då den är antibakteriell. Den behandlar även linjer och torrhet effektivt. 

VIKTIGT! 

Tänk på att syra gör att huden blir mer känslig mot solen, alltså man har lättare för att bränna sig. Detta ökar risken för att få pigmenteringar och andra skador på huden. Vi rekommenderar alla att ALLTID ha solskyddsfaktor dagtid, oavsett om man ska spendera tid i solen eller sitta framför en dator, då skadliga UV-strålar finns överallt.   

 

Dessa produkter finner du AHA-syra i: 

                 10% Glycolic Solutions Moisturizer

            10% Glycolic Solutions Moisturizer

           Light Ceutic

                  Light Ceutic

           Foamer 15

                Foamer 15

BHA-syra

BHA är en förkortning av Beta Hydroxy Acid och inom hudvården använder vi oss av salicylsyra  som finns naturligt i trädet vitpil. Den allra största skillnaden mellan AHA och BHA är att AHA är vattenlöslig, medan BHA är oljelöslig. Att  salicylsyra är oljelöslig gör att vi ofta rekommenderar det till en fetare hudtyp med orenheter och tilltäppta porer. Den tränger in i porerna och och löser upp talget.

Den jämnar också ut fina linjer samtidigt som ärr och hyperpigmenteringar reduceras. Då salicylsyra även verkar antiinflammatoriskt så blir fungerar det bra till en inflammerad acne eller en hud med rosacea. 

BHA-syrors effekt på huden:

  • Peelar huden samt ökar cellförnyelsen
  • Verkar antiinflammatoriskt och dämpar rodnad
  • Löser upp fett i porerna och verkar effektivt mot acne

VIKTIGT! 

Tänk på att syra gör att huden blir mer känslig mot solen, alltså man har lättare för att bränna sig. Detta ökar risken för att få pigmenteringar och andra skador på huden. Vi rekommenderar alla att ALLTID ha solskyddsfaktor dagtid, oavsett om man ska spendera tid i solen eller sitta framför en dator, då skadliga UV-strålar finns överallt.   

 

Dessa produkter finner du BHA-syra i: 

 

AHA/BHA Exfoliating Cleanser

 AHA/BHA Exfoliationg Cleanser

 

 

     

 

     

 

Koffein

Vi utvinner koffein ur kaffeplantans bönor eller från tebuskens blad. I det kaffe vi dricker så verkar koffeinet med en bindande effekt på de receptorer i kroppen som normalt sätt kan göra oss trötta. Detta leder till att vi känner oss piggare än vanligt – tills det att koffeinet bryts ner.

I hudvård används främst koffein på grund av sin dränerande effekt. Huden blir stimulerad vilket leder till minskad svullnad och även en uppstramande effekt. Koffein är även rikt på antioxidanter, har en antiinflammatorisk effekt och ger huden en jämn ton.
Inom hudvård används koffein främst i cellulitförebyggande produkter, ögonkrämer och i anti-ageprodukter. 

 

                            Revitalixir Recover Serum

         Revitalixir Recovery Serum

Hydro-relaxing Eye Care

             Hydro-relaxing Eye Care

Peptider

Peptider är som godis för vår hud. Peptider är ett slags protein, fast av färre antal aminosyror än vad protein har. Det är kedjor sammansatta av 50 stycken aminosyror eller mindre, beroende på ändamål. Generellt är peptider ett cellkommunicerande ämne som gör att vår hud kan få och ta emot olika budskap. De lär helt enkelt vår hud att reagera. Peptider är vanligt i anti-ageprodukter, där man vill jobba på att bibehålla kollagenet i huden, samt ge mer fasthet, spänst och elasticitet. Peptiderna är fuktbindande och utjämnande på huden, skyddar barriären samt minskar också inflammationer.

En kombination av retinol och peptider är mumma för huden. Har man en lite känsligare hud går det bra att leta efter endast peptider i hudvården. Dessa ingredienser kan du leta efter om du söker efter produkter som innehåller peptider: Palmitoyl Oligopeptide, , Palmitoyl Tripeptide, Hexanoyl Dipeptide. 

Exempel på produkter som innehåller peptider är: 

         

              Rapid Collagen Infusion

         

              Genesis Of Youth Night cream

           

Kaolin

Kaolin är en naturligt förekommande lera som är mjuk och rik på mineraler. Färgen kan variera från vitaste vit till mörkbrun. Inom hudvård används kaolin främst till att djuprengöra och exfoliera huden. Den verkar även sammandragande och reparerande. Kaolin har en väldigt bra absorberande förmåga och hjälper till att absorbera hudens överskottstalg samt mattar ner huden. 

Alla hudtyper kan dra nytta av kaolin, men främst rekommenderas det till antingen en fetare hudtyp, en aknehud, tilltäppta porer eller om man upplever huden som glansig. En inflammerad aknehud och de som har mer känslig hud får en lugnande effekt då kaolin dämpar rodnad. 

Kaolin hittar man framför allt i masker, rengöringar och peelingar

Exempel på produkter finner du kaolin i: